Skip to main content

Mikrop Nedir

Mikrop Nedir?

Mikroplar hayatımızda her yerdedir. İnsan vücudunun hem içinde hem de dışında yaşarlar. Bazıları sağlıklı sindirime yardımcı olmak için bağırsaklarımızda yaşarken, bazılarıysa cildinizde bulunur, bazıları ise yüzeylere yapışıp bulaşıcı hastalık yayabilirler. Yararlı mikroplar vücudumuzun dengede kalmasına ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken, zararlı mikroplar vücudumuzda hastalıklara ve enfeksiyonlara yol açan rahatsızlıklara neden olu

Yararlı veya zararlı, toplamda dört ana mikrop türü bulunur: 
 

  • Bakteriler: Bazı bakteriler bizim için yararlı olabilirken, zararlı bakteriler boğaz ağrısına, kulak enfeksiyonlarına ve diş çürüklerine neden olabilir. 

  • Virüsler: Virüsler grip, kızamık ve su çiçeği gibi çeşitli salgın hastalıklara neden olabilir. 

  • Mantarlar: Pek çok mantar sağlıklı insanlar için zararlı olmasa da, bazı türleri ayak mantarı gibi sorunlara neden olabilir. 

  • Tek hücreliler: Tek hücreliler su yoluyla yayılır, ishal ve mide bulantısı gibi bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. 
     

Mikroplar neye benziyor? 
 

“Acaba mikroplar nasıl gözüküyor?" diye merak ediyor olabilirsiniz. Çevrenizde yaşayan mikropları bulmaya çalışıyorsanız eğer, insan gözüyle görülemeyecek kadar küçük olduklarını unutmayın. Hatta o kadar küçükler ki, mikroskop olmadan görmemiz imkânsız! İşte bu yüzden bizi hasta eden mikroplarla karşı karşıya geldiğimizi gerçekten hasta olana kadar fark edemiyoruz. 
 

Mikroplar nereden geliyor? 

Mikroplardan kaçmak neredeyse imkânsız, çünkü mikroplar etrafımızdaki her yerdeler. 

Mikropları
 

Havada 
 

Yiyeceklerde 
 

Bitkilerde 
 

Hayvanlarda 
 

Toprakta 
 

Suda bulabilirsiniz.  
 

Mikroplar hemen hemen tüm yüzeylerde, hatta cildimizde ve vücudumuzun içinde bile bulunurlar. 
 

Mikroplar nasıl yayılır 
 

Mikroplar çeşitli şekillerde yayılabilir, ancak çoğunlukla doğrudan veya dolaylı temas yoluyla yayılırlar – ya da sadece havada bulunmaları bile yayılmaları için yeterli olabilir. 
 

  • Hava: Bu, hapşırıktan öksürüğe ve sadece nefes almaya kadar her şeyi kapsar. 

  • Temas: Mikroplar, bulaştıkları yüzeylerle direkt temas edildiğinde (birinin elini tutmak gibi) veya doğrudan ter, tükürük ve kan yoluyla yayılabilirler. 

  • Dolaylı olarak: Mikroplar, genelde bir yüzey veya nesne gibi, mikrop kapmış başka birinin dokunduğu bir nesneye temas edildiğinde dolaylı olarak yayılabilir. 
     

Mikroplar ne kadar yaşar? 
 

Mikropların ortalama yaşam süresi çeşitli faktörlere bağlıdır; mikrobun türü, sıcaklık, nem ve yüzeyler gibi sevdiği ortamlar, mikrobun yaşam süresini etkileyen faktörlerdir. Bazı mikroplar kısa sürede ölürken, diğerleri 100 yıldan fazla yaşayabildiği için, mikropların ne kadar yaşadığını tahmin etmek oldukça zorlaşır! 
 

Mikroplar nerede bulunabilir? 
 

Mikroplar çıplak gözle görülemediğinden, en yaygın gizlenme yerlerini bilmek faydalı olacaktır. İşte mikropların gizlenebileceği alanlar, mikropların nasıl öldürülebileceği ve onlardan nasıl korunabileceğinize dair bazı bilgiler: 
 

Halka açık yerler 
 

  • Ofisiniz: Ortak kullanılan ofis malzemeleri mikropları adeta kendine çeker. Çalışma alanınıza bol bol Lysol® Dezenfektan Sprey sıkarak dezenfekte edin. En iyi verimi alabilmek için spreyi sıktıktan sonra kurumaya bırakın. 

  • Sinema Salonları: Mikropların yayıldığı alanlardan biri de sinema salonlarıdır. Fırsat bulduğunuzda ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Film süresince atıştırmalık bir şeyler yerseniz gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. 

  • Restoranlar: Yanlış yıkanmış veya hiç yıkanmamış eller, yiyeceklere mikrop bulaştırabilir. Çiğ veya az pişmiş gıdalar ise mutfağınıza salmonella ve şigella gibi mikropların bulaşmasına neden olabilir. Restoranlarınızı her zaman dikkatli seçmeyi ve sağlık sertifikalarını kontrol etmeyi unutmayın. 

  • Doktor klinikleri: En güvenli sandığınız yer, aslında en tehlikeli yere dönüşebilir. Hastalık bulaştırabilecek insanlarla küçük bir alan paylaşıldığı için; sandalyeler, kapı kolları, oyuncaklar ve benzeri alanlara mikrop bulaşmış olabilir. Ortak kullanılan yüzeylere dokunmaktan kaçının, her fırsatta ellerinizi yıkayın ve çocuğunuzu götürüyorsanız, evden kendi oyuncaklarını ve kitaplarını getirin.
     

Evinizdeki en mikroplu eşyalar 

 

  • Mutfak süngeri: Dürüst olmak gerekirse, masum gözüken mutfak süngeriniz, evinizdeki mikropların en çok istila ettiği nesnedir. Yapılan araştırmalarda, süngerden mikropları arındırmanın en iyi yolunun, süngeri ıslatıp iki dakika boyunca yüksek ısıda mikrodalgaya koymak olduğunu keşfettiler. Bu temizlik işlemini her gün yapmalı ve en az iki haftada bir, süngerinizi yenisiyle değiştirmelisiniz.

  • Kesme tahtası: Mikrobiyolog Charles Gerba, herhangi bir kesme tahtasının, herhangi bir klozet kapağından daha kirli olduğunu keşfetti. Kesme tahtanızı temizledikten sonra Lysol Dezenfektan Sprey ile dezenfekte edebilirsinz. Uygulamadan sonra 15 dk kurumaya bırakıp, ardından su ile durulamanız yeterli.  

  • Diş fırçanız: Tuvaletin sifonunu her çektiğinizde, havaya bir sürü mikrop sıçrar ve bu mikroplar daha sonra diş fırçanızın, havlunuzun ve diğer eşyalarınızın üzerine yapışabilir. Sifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatın ve diş fırçanızı sık sık, özellikle de hastalık geçirdikten sonra değiştirin. 

  • Mutfak lavabosu: Lavabonun içerisinde bırakılan yiyecek parçacıkları, bakteriler için üreme alanı haline gelebilir. Mutfak lavabonuzu temizledikten sonra Lysol Dezenfektan Sprey ile dezenfekte edebilirsiniz.   

  • Çarşaflar ve havlular: Hastalandığınızda, yatağınız dünyadaki en rahat yer gibi görünse de aynı zamanda mikroplar için bir üreme alanı haline gelebilir. Hatta, mikroplar kimseye bulaşmadan da havlu ve çarşaf üzerinde 3 ila 7 gün yaşayabilirler. Çarşaflarınızı haftada bir ve havlularınızı her üç günde bir değiştirin. Yıkadıktan sonra eşyalarınızı mutlaka asarak veya kurutma makinesinde kurutun. Nemli kalan çamaşırlar mikropların üremesi için harika bir yuvadır.

  • Işık düğmeleri, kapı kolları ve topuzları: İnsanlar günde kaç kez ışıkları ve kapıları açıp kapatıyor? Elleriniz vücudunuzun en mikroplu kısımlarından biri olduğu için, ellerinizin sıkça temas ettiği bu alanları düzenli dezenfekte etmek oldukça önemlidir. Mikroplardan arınmak için ortak kullanım alanlarını sık sık Lysol® Dezenfektan Sprey ile  dezenfekte edin.. 

     

Her ne kadar mikropların saklandığı yerleri bilmek, bu alanlara karşı dikkatli olmamızı sağlasa da mikroplara karşı en iyi korunma yöntemimiz ellerimizi düzenli olarak su ve sabun ile yıkamak, kişisel hijyenimize ve ev hijyenimize dikkat etmek ve yüzeyleri dezenfekte etmektir.