Skip to main content

Hastalıkların Yayılmasını Durdurun

Hastalıkların Yayılmasını Durdurun

Grip Virüsünden Nasıl Korunursunuz? 

 

Pek çok insan soğuk algınlığını griple karıştırır. Ancak daha önce grip virüsünden etkilenenler bilir ki, semptomları basit bir burun akıntısı ve boğaz ağrısının çok daha ötesine geçebilmektedir. 

 

Grip olduysanız; 

 

Yüksek ateş 

 

Halsizlik 

 

Kusma 

 

Kas ağrısı gibi pek çok semptomunuz olabilir.  

 

 

 

Soğuk algınlığının aksine, grip virüsü tehlikelidir ve sizi normal hayatınıza devam edemeyecek kadar halsiz hale getirebilir. Bu yüzden, gripten korunmak istememiz çok normaldir. 

 

Bu konuda size nasıl yardımcı olabileceğimizi ve griple ilgili sıkça sorulan bazı soruların cevaplarını öğrenmek için okumaya devam edin. 

 

 

 

Grip Nasıl Bulaşır? 

 

Gripten korunmak istediğinizde anlamanız gereken ilk şey, grip virüsüne nasıl yakalanabileceğinizdir. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’(CDC) göre grip, öksürük ve hapşırık vasıtasıyla yayılan mikroplardan bulaşmaktadır. Bu konuyla ilgili sık sorulan sorulardan biri de, grip virüsünün yüzeylerde ne kadar yaşayabildiğidir. Yapılan araştırmalara göre bu süre 4 ila 72 saat arasında değişebilmektedir. Bu mikroplar daha sonra başkalarının vücuduna girebilir ve böylece virüs yayılır. 

 

 

 

Gribe yakalandıysanız, bu mikropların yayılmasını önlemenin en iyi yolu aşağıda anlatılanları yapmaktır: 

 

Elleri düzenli olarak sabun ve ılık suyla yıkamak 

 

Hapşırırken ya da öksürürken mikropların yayılmasını önlemek için tek kullanımlık mendil kullanmak.  

 

Kullanılmış mendili derhal çöpe atmak. 

 

 

Sıkça merak edilen “Grip nasıl bulaşır?” sorusunun cevabı oldukça basittir: grip virüsü bulunan hasta kişilerin yaydığı mikroplar, solunum veya sindirim yoluyla vücudunuza girdiğinde grip size de bulaşır. 

  

 

Grip Virüsünden Nasıl Korunabilirsiniz? 

 

Grip virüsünden korunmak için yapılabilecek birçok şey vardır. Bunların ilki grip aşısı yaptırmaktır. Aşı yaptırmalarına rağmen bazı insanlar gribe yakalanabilse de grip aşısı her yıl milyonlarca insanın hasta olmasını önlemektedir. 

 

Ancak, grip virüsünden korunma konusunda yalnızca aşıya güvenmemelisiniz. Kendinizi mümkün olduğunca korumak adına yapabileceğiniz başka şeyler de bulunmaktadır: 

 

 

  • Ellerinizi temiz tutun: Özellikle birçok mikrobun barındığı, halka açık bir alanda bulunduysanız ellerinizi mutlaka yıkayın. 
  • Evinizi dezenfekte edin: Evinizdeki yüzeylere düzenli olarak Lysol Dezenfektan Sprey sıkarak evinizin düzgün bir şekilde dezenfekte edildiğinden emin olmalısınız. Özellikle de evinizde yeni mikroplar taşıyabilecek misafirler ağırlıyorsanız bu işlem önemlidir. 
  • Öksüren ya da hapşıran insanlardan uzak durun: Mikroplar sadece dokunduğunuz yüzeylerden değil, soluduğunuz hava yoluyla da vücudunuza girebilir. Sürekli öksüren veya hapşıran birini gördüğünüzde, bu kişiyle aranızda en az 1 metre mesafe olmasına dikkat edin. 
  • Yeterli uyku: Grip virüsünden korunmak için bulunduğunuz alanları dezenfekte etmek kolay görünebilir ama bağışıklık sistemini güçlü tutmak da bir o kadar önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için her gece yeterli uyku aldığınızdan emin olun. 
  • Bol bol sebze ve meyve tüketin: Yukarıda da belirtildiği gibi, özellikle grip mevsiminde bağışıklık sisteminin düzgün çalışması oldukça önemlidir. Bol vitaminli, taze meyve ve sebze  tüketerek bağışık sisteminize ihtiyacı olan desteği sağlayın. 
  • Ortak kullanım alanlarını dezenfekte edin: İster öğretmen olun, ister ofis ya da dükkân çalışanı; gribi önlemenin en kolay yollarından biri, sık kullanılan yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte etmektir. Örneğin bir öğretmenseniz sınıftaki masaları, bilgisayar klavyelerini ve diğer yüzeyleri her dersten sonra Lysol Dezenfektan Sprey ile dezenfekte edebilirsiniz. 

 

 

Kendinizi Grip Olan Bir Aile Üyesinden Nasıl Korursunuz? 

 

  • Grip virüsünün yayılmasının en olası nedenlerinden biri, grip olan biriyle aynı çatı altında yaşamaktır. Aynı evde yaşadığınız bir aile üyesi grip olduysa, işte virüse yakalanmaktan nasıl korunacağınıza dair bazı ipuçları: 
  • Mümkünse grip olmuş eşinizle ayrı yerlerde uyuyun: Bu durum kulağa biraz kötü gelebilir ama mikropların yayılmasını önlemenin en iyi yolu budur. Birlikte uyurken aynı çarşafları kullandığınız için hastalığın bulaşma riski artar. 
  • Bulaşıkları güzelce yıkayın: Bu kural yemek yerken kullandığınız tüm bulaşıklar için geçerlidir. Mikropların yayılmasını önlemek için tüm tabak ve çatal bıçak takımlarını bulaşık makinenizde yıkayın. 
  • Grip kapmış aile üyeleriyle öpüşmeyin: Bariz nedenlerden ötürü, mikropların yayılmasını önlemek için grip kapmış aile üyesiyle öpüşmekten ve diğer yakın temas türlerinden kaçınmak önemlidir. 
  •  Yüzeyleri normalde yaptığınızdan daha sık dezenfekte edin: Evinizde yaşayan biri grip olduğunda mikropları düzenli olarak öldürmek için normalden daha sık temizlik yaptığınızdan emin olun. 

 

  

 

Grip Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

 

Ne zaman grip bulaştırmaya başlarsınız? 

 

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’ne (CDC) göre, virüsü kaptıktan sonraki ilk 3 ila 4 gün içinde gribi bulaştırma olasılığınız çok yüksektir. 

 

Grip aşısı olmak, grip olmaya sebep olur mu? Hayır. Grip aşısı esnasında vücudunuza etkisini yitirmiş ve enfeksiyon yaymayan bir virüs enjekte edileceği için bu aşı sizi bulaştırıcı duruma getirmez veya hasta etmez.  

 

Grip bulaşıcı mıdır? 

 

Evet grip bulaşıcıdır ve hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır. 

 

Maske takmak gribi önler mi? 

 

Evet. Yapılan araştırmalar, birisi yanınızda öksürdüğünde veya hapşırdığında saçılan sıvıların büyük damlacıklarının sizin ağzınızla temas etmesini engelleyeceği için, maske takmanın gribi önleyebileceğini iddia etmektedir.  

 

Uyarı: Lütfen Lysol ürünlerini kullanırken ürün etiketindeki talimatlara uyunuz. 

 

Korkulan grip mevsimi yaklaşırken, bu yıl grip virüsünden korunma şansınızı artırabilecek yöntemleri uygulayarak önlem alın.