Skip to main content

COVID salgınında uçağa binmek ne kadar güvenlidir? | Lysol

COVID salgınında uçağa binmek ne kadar güvenlidir?

Hava yolu seyahatlerinde eğer uçaktaki biri hastaysa, herkes aynı havayı soluduğu için bütün yolcuların da hasta olacağına dair yaygın bir inanış vardır. Aksine, uçaklardaki hava filtreleri ve hava değişimi sayesinde uçağın içindeki havada dolaşan bir virüsü kapma riski, diğer kapalı alanlardan daha düşüktür.

 

Çoğu ticari uçakta hava dolaşımı, hastanelerde de kullanılan HEPA (Yüksek Verimli Partikül Filtresi) filtreleri ile sağlanır. Bu filtreler hem bakterilerin %99’unu hem de havadaki virüs taşıyan partikülleri (damlacıklar gibi) ortadan kaldırır. Modern uçakların hava sisteminde ise ofislerden, sinema salonlarından ya da sınıflardan çok daha sık olarak, saatte yaklaşık 15 ila 30 kez ya da her iki ila dört dakikada bir hava değişimi yapılır.

 

Ek olarak, kabinlerdeki havalandırmalar ayrı ayrı bölünmüştür (yaklaşık her üç ila yedi sıra koltuk arasında). Bu da bir yolcunun sadece en yakınındaki insanlarla aynı havayı soluduğunu, 10 koltuk ileride ya da geride öksüren yolcuyla ise aynı havayı solumadığını gösterir.

 

Uçakta mikropların insandan insana öksürük ve hapşırık yoluyla bulaşması için insanların hasta bir yolcunun genellikle 2 koltuk kadar yakınına oturması; bir hastalığın bulaşma ihtimalinin artması için ise bu yolcuyla çok uzun süre yolculuk yapması gerekir.

 

Uçaklardaki hava kalitesinin tek dezavantajı havanın kuru olmasıdır. Hava yaklaşık %12 nem ile nispeten kurudur. Bu, nemli havanın düşük olduğu yüksek rakımlarda seyahat ederken kaçınılmaz durumudur. Temiz havanın kuru olması sinüsler için kötüdür ve mukus bariyerlerini kırabilir. Bu da enfeksiyon kapmanızı kolaylaştırır.

 

Uçakla seyahat ederken mikrop kapmanın en yaygın yolu katlanır masa, lavabo kapısı, bagaj kapağının mandalı, kol dayama yeri gibi kirli yüzeylere dokunmaktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün de söylediği gibi alkol bazlı el dezenfektanı kullanarak ve ellerinizi sık sık köpürterek yıkayarak kendinizi koruyun.

 

Dr Narendra Saini

Bilimsel Komite Başkanı, Delhi Medical Council

IMA-EDB Korona Komitesi