Skip to main content

Koronavirüsü Anlamak | Lysol

Koronavirüsü Anlamak

 

 

Koronavirüs Terminolojisi 

 

11 Şubat 2020’de Dünya Sağlık Örgütü, yeni 2019 koronavirüs salgını ile ortaya çıkan hastalığın resmi adını açıkladı: COVID-19. Virüs, Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi tarafından SARS-CoV-2 olarak tanımlandı. 

 

Koronavirüs Nedir? 

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiğine göre koronavirüsler, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi soğuk algınlığından daha ağır hastalıklara kadar sebebiyet verebilen virüsleri kapsayan bir virüs grubudur. 

 

2019 Yeni Koronavirüs Nedir? 

 

2019 Yeni Koronavirüs, eski adıyla 2019-nCoV ve şimdiki adıyla SARS-COV-2 ilk kez Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan bir salgın incelemesi sırasında tespit edilen yeni bir Koronavirüs türüdür.  

 

Bir virüsün insandan insana ne kadar kolay bulaşabileceğinin değişiklik gösterebileceğini belirtmek gerekir. Bazı virüs tiplerinin bulaşıcılığı oldukça fazlayken, bazılarınınki daha düşük olabilir. 

 

Yeni Koronavirüs’ün bulaşıcılığını, ciddiyetini ve diğer belirtilerini daha iyi anlamak adına çalışmalar devam ederken, virüs insanlar arasında yayılmaya devam ediyor. 

 

Yeni Koronavirüs’ün Belirtileri 

 

ABD’nin Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC)’ye göre, koronavirüs teşhisi konmuş hastalarda aşağıdaki belirtiler ile birlikte hafif veya şiddetli solunum yolu rahatsızlıkları görülmektedir;  

 

  • Yüksek ateş 
  • Öksürük 
  • Nefes darlığı 

 

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi şu an elindeki bilgilere göre COVID-19 belirtilerinin virüs ile temastan sonra 2 ile 4 gün arasında ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bu varsayım, daha önce ortaya çıkan MERS virüslerinin kuluçka dönemleri ile ilgili edinilen bilgilere dayanıyor. 

 

Koronavirüs Nasıl Yayılır? 

 

 Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin açıklamalarına göre virüsün insandan insana şu yollarla bulaştığı düşünülüyor: 

 

  • İki insanın birbiriyle yakın temasta bulunması (aralarında 180 santimetreden az mesafe bulunması). 
  • Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında saçılan tükürük yoluyla. 

 

Hasta bireyden saçılan tükürükler, yakınında bulunan herhangi bir bireyin burnuna veya ağzına temas edebilir ya da solunum yoluyla akciğerlere çekilebilir. 

 

COVID-19, üzerinde virüs bulunan nesnelere temas edildikten sonra kişinin elini ağzına, burnuna veya gözüne değdirmesi sonucu bulaşabilir. Fakat bu durum hastalığın temel bulaşma şekli olarak görülmemektedir. 

 

COVID-19’a sebep olan virüsün, halihazırda hastalığın görüldüğü coğrafi bölgelerde kolayca ve yayıldığı ve hızlıca ilerlediği görülüyor. Yeni Koronavirüs’ün bulaşıcılığı, ciddiyeti ve diğer etkileri hakkında öğrenilecek daha çok şey var ve bu konuda araştırmalar devam ediyor. 

 

Koronavirüs’ten Nasıl Korunabiliriz? 

 

Kendinizi virüsten korumanın en etkili yolu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi  virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için basit, günlük hayatta kullanabileceğimiz birtakım öneriler sunuyor: 

 

  • Özellikle halka açık yerde bulunduysanız, öksürdüyseniz, hapşırdıysanız veya burnunuzu sildiyseniz sonrasında mutlaka ellerinizi su ve sabunla en az 20 saniye yıkayın.  Eğer suya ve sabuna erişiminiz yoksa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın. 
  • Ellerinizi yıkamadan gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. 
  • Başkalarının yanındayken ağzınızı ve burnunuzu bez veya cerrahi yüz maskesi ile kapatın. 
  • Aynı evde yaşamadığınız insanlarla sosyal mesafenizi koruyun (en az 180 cm). 
  • Aynı evde yaşadığınız insanlar da dahil olmak üzere, hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının. 
  • Eğer yüksek ateş, öksürük veya nefes almakta güçlük gibi belirtiler gösteriyorsanız tıbbi yardım almak üzere yerel sağlık kurumlarının talimatlarına uyun. 
  • Virüsün başkalarına bulaşmasını önlemek için öksürme ve hapşırma kurallarına uyun. Örneğin, elinize öksürmek yerine dirseğinizin içine öksürebilir ve virüs yayılımını en düşük seviyede tutmak adına hapşırırken tek kullanımlık bir mendil kullanabilirsiniz. Kullanılmış mendili kullanımdan sonra çöpe atıp temiz su ve sabun kullanarak ellerinizi güzelce yıkayınız. 
  • Düzenli olarak temas ettiğiniz nesneleri ve yüzeyleri sık sık temizleyin. Masalar, kapı kolları, ışık düğmeleri, mutfak tezgâhları, telefon, klavye, tuvalet, musluk ve lavabo gibi yüzeylerin kullanılmadan önce dezenfekte edilmiş olduklarından emin olun. 

 

Bütün bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hijyen, hastalığın yayılma hızını kontrol altında tutmada etkili bir rol oynar. Ancak en önemli toplum sağlığı tavsiyesi, insanların Koronavirüs belirtisi sayılabilecek herhangi bir belirti fark etmeleri durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarıdır. 

 

Gitmeden önce yerel sağlık kuruluşunu arayarak onlara yakın zamandaki seyahatleriniz ve gösterdiğiniz belirtiler hakkında bilgi verin. Yetkililer size hastalığınızı diğer bireylere bulaştırmadan nasıl tedavi olacağınız konusunda bilgi verecektir.